Darmtherapie
 

Een gezonde darmflora bestaat uit een dun laagje slijm dat aan de binnenkant van je darm zit, met daarin goede bacteriën. Hierdoor wordt je voeding goed verteerd en wordt je lichaam beschermd tegen schadelijke stoffen. Een goed samengestelde darmflora houdt 'aanvallers' tegen. Schadelijke bacteriën, gisten en cadida’s produceren extra toxines, die op hun beurt je lichaam zwaar kunnen belasten, waaronder je lever of nieren. Vermoeidheid en andere pijntjes kunnen optreden.
Als de flora van de darm verstoord is, kunnen allerlei klachten ontstaan. Het hele lichaam wordt gevoed door het voedsel dat we eten. Is de darmflora verstoord, dan krijg je nooit de juiste elementen uit je voeding binnen. Allerlei lichaamsfuncties kunnen daardoor ontregeld worden. Als de darmflora is hersteld, dan blijken (psychische) emotionele problemen en disbalansen te verbeteren of te verdwijnen.

Een goede darmflora bouw je in de eerste twee jaar van je leven op. De darm van de foetus is steriel, maar als de geboorte normaal verloopt, krijgt de baby tijdens het geboorteproces twee belangrijke (aerobe) bacteriën mee. Als er borstvoeding is gegeven, wordt de flora al aangevuld met anaerobe bacteriën (lactobacillen). Als er in dit proces iets is verstoord (keizersnee, flora van moeder niet op orde, geen borstvoeding, te grote hygiëne van de moeder, medicijngebruik in de eerste levensjaren) kan het zijn dat de balans van de verschillende soorten goede en minder goede bacteriën, in de loop van de eerste levensjaren al is verstoord.

Een groot deel van het imuun-systeem zit in de darm. Ingeval van (chronische) imuunziekten dien je i.i.g. de darmflora te verbeteren om tot verbetering van je gezondheid te komen.

voorbeelden van factoren die de balans in je darmen kunnen verstoren
· dieet met teveel snelle koolhydraten, suikers en verzadigde vetten (fast food)
· te weinig vezels waardoor je spijsvertering het moeilijk krijgt
· stress in brede zin van het woord
· medicijnen, zoals antibiotica; of antibiotica via vlees (kiloknaller)
· schadelijke stoffen in het milieu
· aangeboren en voedsel allergieën

ontlastingsonderzoek
Een ontlastingsonderzoek geeft de samenstelling van de GOEDE en van de KWADE bacteriën in je darm. Ook wordt er onderzocht of je te veel gisten, schimmels of candida hebt. Soms worden parasieten onderzocht, voedselallergiën of de aanwezigheid van darmtumoren. Het ontlastingsonderzoek geeft informatie over de volgende zaken

· aanwezigheid van schimmels
· toestand van de darmflora
· PH-waarde van de darmen
· verwerking van vetten, eiwitten en koolhydraten
· samenstelling van de ontlasting
· imuunsysteem

behandeling
Indien de darmflora niet op orde blijkt, kunnen we een behandeling samenstellen met meestal uitsluitend natuurlijke preparaten en homeopathie. Er wordt een dieet voorgeschreven en als laatste stap extra (levende) bacteriën. En tussentijdse consulten ter ondersteuning/bijstelling van preparaten c.q. het ondersteunen in het (emotionele) transformatieproces.

vergoedingen
Kijk bij tarieven, of je in aanmerking komt voor een vergoeding bij jouw ziektekostenverzekeraar.

darmbacterie.jpg
Darmbacterie

tea_tree.jpg
Tea tree

Brochure_basisscreeningdarm.jpg
Download de Brochure